Welkom op de website van de Thrianta en Hulstlander Club.. 
Dè club van èn voor liefhebbers van Thrianta's en Hulstlanders!

NIEUWS en INFORMATIE

Rammenshow 9 maart 2024

 

Op 9 maart hielden wij de rammenshow in samenwerking met de 7-rassenclub. Het was een gezellige dag ondanks het geringe aantal ingeschreven Thrianta's en Hulstlanders.

Klaas Roskam mocht op deze dag ook alle ingeschreven dieren keuren om te oefenen voor zijn examens van onze clubrassen. We hopen dat Klaas in de toekomst nog vaker wil keuren voor onze club en we wensen hem veel succes met zijn komende theorie- en praktijkexamens.

De winnaars van onze club:
Fraaiste ram: Kooinummer 64, Thrianta 1F96 van F. Nijmeijer.
Fraaiste ram op 1 na Kooinummer 63, Thrianta 2F96 van B. Makker.
Fraaiste ram op 2 na Kooinummer 67, Hulstlander 1F95,5 van N. de Graaf.

De dagwinnaar was een schitterende Alaska van A. van Dongen. Dit dier werd door de HEP verhoogd naar U98,5. Verder waren er U98 predicaten voor een Parelfeh van A. de Jong, een Beige van H. van de Vecht en een Luchs van K.J. Mollema.
De winnende thrianta behaalde dit jaar helaas geen U predicaat.

De catalogus:

 

 

DSC_0001
DSC_0001
DSC_0006
DSC_0006
DSC_0034
DSC_0034
DSC_0032
DSC_0032
DSC_0024
DSC_0024
DSC_0018
DSC_0018
DSC_0017
DSC_0017
DSC_0015
DSC_0015
DSC_0014
DSC_0014
DSC_0009
DSC_0009
DSC_0007
DSC_0007


 


Raskampioenen Noordshow!

We hebben het al weer een tijdje achter de rug! Een prachtige Noordshow.

Onze clubrassen werden gekeurd door Geert Meijer.

De beste thrianta werd de oude ram I173-5224 van Ben Makker met F97 punten.
De beste Hulstlander werd geshowd door Martin van Asperen. De jonge ram 3TL-509 behaalde F96,5.

Bij beide rassen showde er meerdere fokkers F dieren. Geert liet ons weten tevreden te zijn met de kwaliteit van de dieren. Een verslag van de keuring kunnen jullie lezen is het eerste clubblad van dit jaar.

De Noordshow komt eraan!

De opbouw van de Dierenparade Noordshow is in volle gang. Een diepe buiging voor alle vrijwilligers die keihard werken om dit prachtige evenement neer te zetten.

Door Thrianta- en Hulstlanderfokkers en -houders zijn 61 Thrianta's en 19 Hulstlanders ingeschreven. Een aantal waar wij als bestuur bijzonder trots op zijn.
Wij zijn dan ook erg benieuwd wie dit jaar de raskampioenen in de kooien brengt.
Mocht u nog op zoek zijn naar nieuw fokmateriaal, er is voldoende te vinden op de Noordshow. Bij de Thrianta's staan momenteel 9 jonge rammen te koop en 13 voedsters (2 oud en 11 jong). Bij de Hulstlanders zijn er 3 jonge rammen en 3 jonge voedsters die van eigenaar mogen veranderen.

Op de Dierenparade Noordshow kunt u de kraam van de Thrianta- en Hulstlander Club vinden bij onze clubrassen.
De stand zal dit jaar niet op ieder moment bemand zijn. Onze bestuursleden en fokkers willen u echter wel graag te woord staan. Daarom vind u bij de stand telefoonnummers welke u kunt bellen, zodat wij zo snel mogelijk naar u toe kunnen komen. U kunt ook uw gegevens achter laten en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
In de stand is net als ieder jaar veel leuke informatie te vinden over de Thrianta en de Hulstlander. Ook vindt u in de stand aanmeldformulieren om lid te worden van onze club.

Dit jaar kunt u bij de stand van KLN stemmen op "het ras van het jaar". Onze Hulstlander mag en moet meer onder de aandacht komen. Met nog een handje vol fokkers is het belangrijk om de handen in een te slaan en er voor te zorgen dat er meer fokkers en liefhebbers de Hulstlander in beeld krijgen. Stemt u ook aub op de knappe Hulstlanders!


Tot ziens op de Dierenparade Noordshow!


In Memoriam: Berend Kleef.


Op 10 januari jl. bereikte ons het bericht dat ons erelid Berend Kleef op 27 december 2023 is overleden.

Berend was de laatste jaren al behoorlijk ziek en helaas niet meer in staat om op onze clubactiviteiten aanwezig te zijn. Berend heeft ook vele jaren zitting gehad in het bestuur van onze speciaalclub, in de rol van secretaris/penningmeester. In deze rol heeft hij veel voor onze club betekend. Toen Berend aangaf te stoppen als bestuurslid, is hij bij zijn afscheid benoemd tot erelid van onze speciaalclub. Zichtbaar geëmotioneerd was hij toen deze eer hem ten deel viel. Ook in andere bestuursfuncties heeft Berend zijn inbreng gehad in onze hobby. Waardoor Berend een bekend gezicht was in de kleindierwereld.

Berend was zelf jarenlang succesvol fokker van Thrianta’s en heeft hier prachtige resultaten mee bereikt. Vele prijzen heeft hij verzameld met zijn prachtige Thrianta’s. Hoewel hij jaren geleden al afstand had gedaan van zijn dieren, hield de Thrianta altijd een bijzondere plek bij Berend.

We verliezen in Berend een erelid die heel veel betekend heeft voor de club. Wij wensen zijn familie veel sterkte met dit verlies.


We hadden een prachtige gezamenlijke clubshow in Tiel afgelopen zaterdag 16 september. 

Winnaars van harte gefeliciteerd! 🏆 

Mooiste van de dag: M. Van Asperen met een Hulstlander r j 

Thrianta’s: 

1. R. Nieuwenhuis met een v j 

2. Comb. Kleindierstal met een r j 

Mooiste C-klasse: M. Bakker met een v j 

Hulstlanders: 

1. M. Van Asperen met een r j 

2. M. Van Asperen met een v j 

Mooiste C-klasse: G. Nijenhuis met een v j

Nieuwsbrieven 2023

De nieuwsbrieven van 2023 met informatie over de club, showverslagen en activiteiten.


20 december 2022 standaardaanpassingen gehonoreerd

De standaardcommissie heeft het verzoek voor diverse standaardaanpassingen behandeld.
Deze worden conform jullie voorstellen gehonoreerd.
De wijzigingen worden per 1 april 2023 van kracht.


Voorstel tot gewichtsverhoging en oorlengte.

Op zaterdag 3 december organiseerde de Thrianta en Hulstlanderclub een workshop/rastechnische dag in Giethmen. Focus hierbij was de voorgestelde gewichtsverhoging van onze beide clubrassen. In een open sfeer hebben we daar met de aanwezige over van gedachten gewisseld. Na deze discussie was het tijd om de fokkers zelf aan de slag te gaan met het keuren van de dieren. Deze dieren waren uitgezocht door de rastechnische commissie en uiteraard zaten er de nodige verschillen in de dieren.  De dieren werden beoordeeld op de posities 2 (type, bouw en stelling) en positie 4/5 (kop en oren). Na een overheerlijke lunch werden de dieren na besproken en door Jenne Meijer werden de verschillen ook toegelicht met de meegebrachte dieren. Tijdens deze bespreking kon ook mooi getoond worden waar we naar toe willen: een gedrongen Thrianta en Hulstlander waarbij het gewicht in de breedte moet zitten en niet in de lengte. Uiteindelijk werd de voorgestelde gewichtsverhoging met meerderheid van stemmen aangenomen door onze leden en het voorstel zal dan ook naar de standaardcommissie gestuurd gaan worden.

Het volgende voorstel zal naar de standaardcommissie gaan:
Gewicht van 2,0 tot 3,0 KG

8 punten - 2,0 >2,25 KG
9 punten - 2,25 >2,4 KG
10 punten - 2,4 > 3,0 KG

De orenmaat blijft van 8 t/m 10 cm, waarbij de ideale maat ligt tussen 8,5 en 9,5 cm.Clubdag 17 september 2022

Een prachtige gezamenlijke Clubdag hadden we op 17 september 2022 bij T.K.V. In Tiel. Samen met de Chinchillaclub en de Zilverclub waren we daar te gast en hielden we onze keuringen. Wederom een geslaagde en zeer goed verzorgde dag. Een applaus voor de drie clubs èn voor het personeel van T.K.V. 

Mooiste Hulstlander en tevens mooiste van de gehele clubdag:
Hulstlander vj van Gerda Nijenhuis
Mooiste Thrianta vj van Heleen van der Velde

Mooiste Hulstlander C-klasse:
Hulstlander vj van Gerda Nijenhuis
Mooiste Thrianta C-klasse:
Thrianta mj van Heleen van der Velde

Mooiste van keurmeester Patrick Bakker:
1 Hulstlander mj van Martin van Asperen
2 Hulstlander bij van combinatie de Graaf
3 Thrianta vo van Heleen van de Heleen van der Velde
Mooiste van keurmeester Hannes van de Steeg:
1 Thrianta vj van Martin van Asperen
2 Thrianta vj van Fokke Nijmeijer
3 Thrianta vj van Heleen van der Velde
Mooiste van keurmeester Jenne Meijer:
1 Thrianta mj van Fokke Nijmeijer
2 Thrianta mj van Heleen van der Heleen van der Velde
3 Thrianta mj van Benny MelenhorstNIEUWSBRIEF augustus 2022

In onze nieuwsbrief van augustus 2022 leest u informatie over de club. Ook staat hierin de informatie over de clubdag die we, samen met de Chinchillaclub en de Zilverclub, organiseren op zaterdag 17 september 2022. Ook het inschrijfformulier ziet u hieronder.Op 17 augustus 2022 bereikte het bestuur het bericht dat ons lid Gert Brouwer is overleden. Sinds 2003 is Gert lid van de Thrianta- en Hulstlanderclub. De laatste jaren was Gert niet in meer in staat om de activiteiten van onze club te bezoeken. Maar in de jaren daarvoor was hij een actief lid en fokker van Thrianta's. 

We wensen Mariska heel veel sterkte met het verlies van haar dierbare. De communicatie werkgroep KLN bracht in 2022 twee nieuwsbrieven uit. U kunt ze nog eens nalezen:In memoriam Hermien van Tol 

Het bestuur van de club heeft op 14 maart 2022 het verdrietige bericht ontvangen dat ons erelid Hermien van Tol is overleden. 

Hermien is belangrijk geweest voor onze club. Ze was de eerste secretaris van de club en is bij het ontstaan van de club betrokken geweest. Haar betrokkenheid bij het wel en wee van de club bleef tot het einde groot. Ze heeft tot op hoge leeftijd onze clubdagen bezocht en bleef geïnteresseerd in het wel en wee van de club, de leden en onze rassen. Goede herinneringen hebben we aan deze sociale en actieve vrouw. We zijn haar als club veel dank verschuldigd en denken met dankbaarheid en liefde terug aan haar. Rust zacht Hermien. 

Klik op de kaart voor een vergroting.


 De communicatie werkgroep KLN bracht in 2021 vijf nieuwsbrieven uit. U kunt ze nog eens nalezen:


26-8-2021: de nieuwsbrief met het inschrijfformulier voor de fokkersdag is naar de leden verzonden. 

 

 

22-8-2021

Het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research (WUR) is verantwoordelijk voor het monitoren van de populatiegegevens van de in Nederland voorkomende landbouwhuisdierrassen.

Een overzicht van alle in Nederland voorkomende landbouwhuisdierrassen is te vinden in de internationale database van de FAO (Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties): ‘Domestic Animal Diversity Information System (DAD-IS): EFABIS.

Op de ‘Critical Breeds List’ lijst staan ook de Thrianta en Hulstlander. We beseffen vaak niet hoe bijzonder onze Nederlandse rassen zijn. Laten we zuinig zijn op onze oer Hollandse Thrianta en Hulstlander! 2-8-2021

Op 2 augustus 2021 ontving ik het verdrietige bericht dat ons erelid Ton van Hintum op 29 juli 2021 op 75-jarige leeftijd is overleden. 

Ton was al 35 jaar lid van onze club en heeft veel voor onze club betekent. Wij verliezen in hem een behulpzame, actieve, gezellige en attente fokker. 

In 2016 hebben we Ton benoemd tot lid van verdienste van onze club. Dat was een dag met een gouden randje voor hem want tevens werd één van zijn Hulstlanders de mooiste Hulstlander van de clubdag. 

We zijn Ton veel dank verschuldigd en zullen hem missen!

Rust zacht Ton.

Gerda Nijenhuis,

Voorzitter van de Thrianta- en Hulstlanderclub


 

 KLN ExpertMeeting            Raskonijnen door de ogen van een keurmeester

Op 8 april 2021 is door de KLN communicatie werkgroep een online expert meeting georganiseerd. Jenne Meijer en Heleen van der Velde (beide B keurmeester konijnen) vertellen van alles over de opleiding tot A keurmeester konijnen, hoe keurmeesters naar konijnen kijken en hoe ze worden beoordeeld.  U gaat hierdoor misschien wel anders naar uw eigen dieren kijken. Verder delen ze wat tips over het keuringsklaar maken van de dieren, waardoor er misschien een half tot heel puntje extra kan worden verdiend op een keuring.

U kunt de meeting terug kijken:

https://www.youtube.com/watch?v=NqACkWvgbjE

 

De communicatie werkgroep van de KLN bracht in 2020 vijf nieuwsbrieven uit. U kunt ze nog eens nalezen:


4 december 2020: 

Hoe mooi onze rassen zijn bleek maar weer tijdens de Digitale show Oneto waar vanavond de prijswinnaars bekend werden gemaakt.
Bij de konijnen in de rasgroepenprijs, werd het beste dier in groep 1 kleur, een Thrianta m/j 0WT-421 van André Wassink. 
Door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen werd het fraaiste dier in de diergroep konijnen een Thrianta m/j 0WT-420 van André Wassink.
Het fraaiste duo konijnen waren Hulstlanders van Gerda Nijenhuis. 
De beste op 1 na bij de fotografie prijs was een foto van een konijn met kip van Gerda Nijenhuis. 
Wilt u de bekendmaking van de prijswinnaars terug zien? Kijk dan op www.oneto.nl

 


 

20 december 2020: Nieuwsbrief nummer 2 van 2020 is naar de leden verzonden.


 


Beste leden van de Thrianta- en Hulstlanderclub,

We hebben allemaal in meer of mindere mate te maken met het virus COVID19.

De gezondheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan zijn inmiddels bekend.

De richtlijnen die door het RIVM zijn gegeven verdienen het om nageleefd te worden.

Maar wat betekent dat voor onze jaarlijkse fokkersdag, die we gezamenlijk met de Chinchillaclub en de Zilverclub, gepland hebben?

Na zorgvuldige afweging is gezamenlijk, door de besturen van de 3 clubs en de beheerder van TKV Tiel, weloverwogen besloten om dit jaar geen fokkerdag te organiseren.

Helaas kunnen op de locatie de 1.5 meter afstand en overige facilitaire zaken niet gegarandeerd en uitgevoerd worden voor een dergelijke grote groep mensen.

De gezondheid van onze leden zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Jullie zullen allemaal begrijpen dat dit voor het bestuur van de Thrianta- en Hulstlanderclub geen gemakkelijke beslissing is geweest.

Maar we kijken vooruit en voor volgend jaar hebben we op zaterdag 18 september 2021 de locatie in Tiel weer geboekt samen met de andere twee clubs. Hopelijk ziet u dit fokseizoen nog kans om onze mooie rassen te laten keuren.

En wie weet zien we elkaar nog ergens op een keuring of een show.

Voor nu: een hartelijke groet namens het hele bestuur en blijf maar gezond allemaal!

 


 


Nieuwsbrief 01-2020 

NOORDSHOW 2020:

Op 9, 10 en 11 januari 2020 heeft de Dierenparade (Noordshow) plaats gevonden in Assen. Op deze dierenparade waren ook onze rassen weer vertegenwoordigd. Er waren 86 Thrianta's en 17 Hulstlanders ingeschreven. Meer informatie over de ingeschreven rassen vind u op: https://www.noordshow.nl 

 
Een fantastische clubdag hadden we op 21 september 2019. Het bestuur is ook dit jaar de samenwerking aangegaan met de Chinchillaclub en de Zilverclub. met z'n drieën sta je sterker! De sfeer op onderstaande foto's zegt genoeg!  Tijdens de officiële opening van de Dierenparade Noordshow 2018 kreeg 

onze secretaris Geert Jan Groenhof (3de van rechts), die al 40 jaar (!) 

medewerker is bij de Noordshow, een oorkonde uitgereikt voor zijn 

verdiensten. Terecht heel veel waardering voor de werkzaamheden die hij al die jaren geheel vrijwillig verricht! Proficiat!


 


De 40ste Dierenparade Noordshow 2019 zit er weer op.

Wat een prachtig evenement en wat een geweldige organisatie!

De winnaars bij de Thrianta's en Hulstlanders zijn:

Heleen van der Velde met een jonge Thrianta ram en Gerda Nijenhuis met een jonge Hulstlander voedster. 

 

Mooie resultaten zijn er behaald tijdens de Hanzeshow op vrijdag 14 en zaterdag 15 december 2018. 

Een 1ste F 96 voor een jonge Hulstlander ram van Nico de Graaf en een 1ste F96 voor een jonge Thrianta voedster van Jan Jaap en Anne Eikelboom. Proficiat!Fokker Mees Brasser, die naast Hulstlanders ook blauwoog Polen fokt, viel met een jonge voedster in de prijzen met een F 96,5! Ook daarmee van harte gefeliciteerd! De Europashow 2018 in Herning Denemarken. Vandaag de laatste dag om het te bezoeken. Een geweldige show, tot in de puntjes verzorgd en met prachtige dieren. Ook waren er Thrianta’s (Saksengold) aanwezig. Niet van Nederlandse inzenders, maar het is altijd mooi om te zien wat er over de grenzen aan kwaliteit aanwezig is.


Tijdens de ledenvergadering op 22 september 2018 is, met goedkeuring van de aanwezige leden, Heleen van der Velde toegetreden tot het bestuur. Ze is aangesteld als algemeen bestuurslid. Door deze wijziging bestaat het bestuur uit vijf personen.Een video met een terugblik op de geslaagde clubdag:


We kijken terug op een zeer geslaagde clubdag die gehouden werd op 22 september 2018 in het gebouw van TKV.

De winnende fokkers zijn:

De mooiste van de (gezamenlijke) dag:

Heleen van der Velde met een Thrianta

Mooiste Hulstlander:

Martin van Asperen

Mooiste Thrianta C-klasse:

Henric Hoogerbrugge

Mooiste Hulstlander C-klasse:

Huib Diederik


  KLN Welzijnsleidraad voor het houden en fokken van Raskonijnen

Versie 16 juni 2018 Op zaterdag 16 juni 2018 hebben we een gezellige en leerzame fokkersdag gehad in Zwolle. Een prachtige lokatie, heerlijk weer en een goede verzorging door Marietje. En natuurlijk het keuren van een aantal van de meegebrachte dieren. In ieder groepje een keurmeester, fokkers en liefhebbers die enthousiast zijn over onze rassen. Jenne Meijer gaf een terugkoppeling over de beoordelingen die wij ‘s morgens hadden gegeven. Daar zat zo nu en dan nogal wat verschil in en dat bracht de discussie op gang. Na die tijd nog even opruimen met z’n allen en op tijd weer naar huis. Voor de één was het een thuiswedstrijd en voor een ander een flinke autorit. Een dag om met plezier op terug te kijken en om naar de toekomst te kijken v.w.b. de ontwikkeling van de Thrianta en de Hulstlander!


De bescherming tegen RHD bij raskonijnen.
 
De afgelopen twee tentoonstellingsseizoenen 2016-2017 en 2017-2018 gold op de KLN-tentoonstellingen de verplichting dat de aanwezige konijnen tegen RHD type 2 moesten zijn ingeënt. Voor het komende seizoen 2018-2019 geldt deze verplichting eveneens volgens een besluit van het hoofdbestuur KLN. Alleen geënte dieren waarvan een door de dierenarts getekend entformulier aanwezig is, mogen worden ingezonden. Dit zijn tamelijk ingrijpende maatregelen want het verplicht ons als liefhebbers van tentoonstellingen extra kosten te maken. De vraag rijst al gauw of dit allemaal nog steeds nodig is. Daarom goed om met elkaar na te gaan wat we weten over de RHD besmetting en welke ervaringen er tot nu toe zijn opgedaan.

Dierenarts Piet van Dijk uit Hellevoetsluis schreef er het volgende over:


 Nieuwsbrief mei 2018

 

Thrianta Boven

Dat is de titel van het boek dat Piet Kroon geschreven heeft over de Thrianta, de Hulstlander en de club. Het ontstaan van de Thrianta staat, zeker nu met bevrijdingsdag, extra in de belangstelling.

De geschiedenis luidt dat de heer H. Andrea uit het Drentse Assen, leraar van beroep en bovendien fokker van raskonijnen en liefhebber van bloemen en planten, vaak een bosje goudsbloemen voor zijn raam zette. Op een zekere dag werd hem door de Duitse bezetter gesommeerd deze bloemen te verwijderen. Het plaatsen van de oranje goudsbloemen werd opgevat als uiting geven aan koningsgezindheid, wat in die tijd verboden was.

Hij schijnt toen gezegd te hebben: “Als ik dan geen oranje bloemen meer voor mijn raam mag zetten, dan ga ik oranje konijnen fokken. Dat kunnen ze toch niet tegen houden”.

In een brief, aan keurmeester Otto Vermeulen (medio 1946) schreef Andrea: ”Het is geen mutatie en ook geen toevalsproduct. Ze is het resultaat van een met zorg voorbereide combinatie van erffactoren”.

Andrea noemde zijn creatie Thrianta, de oude benaming voor Drenthe. Hij schreef: “Het woord Thrianta is misschien een vreemde klank, maar iedere rechtgeaarde Drent klinkt die naam als muziek in de oren. Het herinnert hem aan de woeste bodem door noeste arbeid in een paradijs herschapen. Het paradijs Drente van nu heette vroeger Thrianta."

In 1949 werd het ras erkend. De heer Andrea overlijdt in 1959.

Toch bleek de Thrianta geen levensvatbaarheid te hebben. Dr. Kistner uit Darmstadt, een zeer bekende fokker uit die tijd, heeft verscheidene van deze dieren meegenomen naar Duitsland en die daar gebruikt voor kruisingen. Hij heeft daaruit later de Saksengold gefokt. In 1968 werd het konijn echter weer geïmporteerd in Nederland. Door import is de Thrianta weer tot bloei gekomen. Er kwamen verschillende speciaalfokkers van het ras en die richtten op 31 januari '76 een speciaalclub op; de huidige Thrianta- en Hulstlanderclub. In 1971 werd het Ras opnieuw erkend in Nederland.

De aanleiding voor het fokken van de Thrianta staat deze dagen in de belangstelling. Jaarlijks gedenken we onze bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland op 5 mei. Stil staan bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. En voor sommige fokkers met de Thrianta op schoot of in de hokken. De Thrianta die in Nederland werd gecreëerd, naar Duitsland verhuisde en vervolgens weer terug kwam in Nederland. Thrianta boven!

 

 

Door RTL Nieuws werd aandacht geschonken aan dit bijzondere verhaal. Fokster Heleen van der Velde werd geïnterviewd en mocht haar Thrianta’s showen. 


 

 

 

 

Kent u de historie van het Thrianta konijn?

Ons fraaie oranje konijn is niet zomaar een creatie!

Daarom zetten we de Thrianta de komende dagen in het zonnetje. Vanmorgen zijn er speciaal opnamen gemaakt om de Thrianta onder de aandacht te brengen. 

Hou onze website en Facebook pagina in de gaten! 

 

 

 

 

 

Ook bij onze Duitse buren staan we met onze rassen inmiddels in the picture. 

In het magazine Kleintiernews, editie april 2018, staan de mooiste rammen van de Thrianta's en Hulstlanders, die aanwezig waren op de Noordshow 2018 op de foto.

In de geel omkaderde tekst een kleine toelichting op onze rassen.

De club staat internationaal in de belangstelling. Bravo!

 

 

 

 

 

In het Kleindier Magazine van april 2018 staat een mooi artikel, geschreven door Martin Kok met foto's van Willem en Martijn Hoekstra, over de konijnen op de nationale bondsshow in Assen. Deze bondsshow vond plaats van 4 t/m 6 januari 2018.

Waarderende woorden van de schrijver voor de kwaliteit en kwantiteit van de ingeschreven Thrianta's op deze show. 

Maar ook de Hulstlanders waren goed vertegenwoordigd met 39 aanwezige inschrijvingen.

Een terugblik op een show waar onze beide rassen en onze leden goed vertegenwoordigd waren. 

Binnenkort valt er meer te lezen over de keuringen op de Noordshow van onze beide rassen in de nieuwsbrief van de club. 

Het nieuwe fokseizoen 2018

Het fokseizoen 2018 is begonnen. Deze prachtige jonge Thrianta's zijn van Heleen van der Velde.

Ook bij Cor en Chantal de Bruin zijn de eerste Hulstlanders te vinden.

Bij Gerda Nijenhuis zitten deze twee fraaie Hulstlander voedsters van de maand februari in de hokken.

 

Voorjaar in Huizen bij Mees Brasser. De jonge Hulstlanders mogen even in de tuin huppelen en poseren met de Hollandse krielen op de achtergrond. 

 

Dit jonge Hulstlander konijn, zeiden de perfectionisten,

is nu al kampioen daar viel niet over te twisten.

Maar het konijn zei; ‘’Het is me toch wat,

stoppen ze mij als kampioen in een krat”,

Bedankt voor de moeite, maar ik laat me door jullie echt niet kisten’’.

 

Geschreven door Bram Mallie uit Woerden


Uitnodiging fokkersdag

Op 16 juni 2018 zal er weer een de fokkersdag plaatsvinden die georganiseerd wordt door de rastechnische commissie van de
Thrianta- en Hulstlander Club.

Ditmaal zijn we welkom bij Stichting Travers, wijkboerderij Eemhoeve, Eemlaan 25, 8032 EB Zwolle. Bij het terrein is voldoende parkeer-gelegenheid. We weten dat het voor een aantal fokkers/leden een eind rijden is, maar we zijn blij dat we weer een goede locatie hebben kunnen vinden. Een zo kunnen we ook de fokkers uit het noorden en oosten van het land v.w.b. de afstand een keer tegemoet komen. Wellicht kunt u met elkaar meerijden om zo kosten te besparen en elkaar gezelschap te houden. Uiteraard wordt u ook deze dag weer goed verzorgd met eten en drinken. De persoonlijke uitnodiging en de invulling van de dag volgen nog. 

 

 

Verlenging RHD vaccinaties

Ook voor het komende showseizoen geldt een verplichte enting voor alle konijnen op KLN-tentoonstellingen.

KLN berichten december 2017

RHD2 enting blijft ook het volgend seizoen verplicht voor konijnen op KLN-tentoonstellingen!

Op de Raad van Advies van 28 oktober 2017 heeft het Hoofdbestuur aan de aanwezige vertegenwoordigers akkoord gevraagd om een vervolgbesluit te nemen aangaande de verplichting dat alle konijnen op KLN-tentoonstellingen geënt zijn ter bescherming van het virus RHD2.

Afgesproken is toen dat het hoofdbestuur tijdig voor het komende tentoonstellingsseizoen (2018-2019) hierin een besluit moet nemen.

Het KLN bestuur heeft daarop volgend besloten dat de entverplichting tegen het RHD2-virus ook van kracht blijft in het tentoonstellingsseizoen 2018-2019.
Alleen aantoonbaar, doormiddel van een door een dierenarts getekend entbewijs, tegen RHD2 gevaccineerde konijnen worden dus toegelaten op KLN-tentoonstellingen!

Het RHD2-virus grijpt nog steeds snel en agressief om zich heen waardoor wij van mening blijven dat je om het enten van konijnen tegen RHD2 sowieso niet heen kunt. Wij moeten er niet aan denken dat er tijdens gehouden tentoonstellingen dieren ter plaatse dood gaan aan deze zeer agressieve ziekte. Dit met alle gevolgen van dien. Wij adviseren echter iedereen met klem om al hun konijnen te laten vaccineren tegen RHD2 en RHD1.

Voor tentoonstellingsorganisaties geldt dat de vaccinatieverplichting in het vraagprogramma vermeld dient te worden.

Vóór het inkooien levert de inzender een (kopie) entverklaring van de ingeschreven dieren in bij het tentoonstellingssecretariaat.
Wij hebben het Facilitair Bureau verzocht d.m.v. de gedelegeerden hierop steekproefsgewijs te controleren en niet aantoonbaar geënte dieren uit de tentoonstellingslocatie te laten verwijderen. 
Een entverklaring is 10 dagen na het enten geldig en blijft tot 1 jaar na enting geldig voor samenkomsten met andere konijnen. Het enten geeft geen ent-reactie, maar kan wel enige vaccinatieschade geven in de vorm van o.a. knobbeltjes, een kaal plekje of wit pluisje. Het KLN bestuur stelt dat dit geen invloed mag hebben op de beoordeling van de dieren!

Meer informatie en de lijst van dierenartsen die bereidt zijn collectief te enten vindt u op de website van KLN onder Verenigingsinfo. U kunt daar ook de entformulieren downloaden in WORD en PDF.


 Artikel KLeindier Magazine september 2017

40 jaar Thrianta- en Hulstlanderclub

Nieuwsbrief december 2017

 


 Nieuwsbrief augustus 2017

 

Clubshow: Thrianta's en Hulstlanders op de Championsshow 28-1-2017

Op donderdag 26 januari werden de Hulstlanders en Thrianta's door keurmeester Jenne Meijer gekeurd op de Championshow te Nieuwegein.

 

De winnaars bij de Hulstlanders zijn:                

1. Martin van Asperen met een jonge ram       
2. Gerda Nijenhuis met een oude ram            
3. Gerda Nijenhuis met een oude ram      

De winnaars bij de Thrianta's zijn:
1. Wil Plasmeijer met een jonge voedster
2. Jan-Jaap Eikelboom met een jonge ram
3. Wil Plasmeijer met een jonge voedster

Wij feliciteren de winnaars proficiat!

 

 

Clubshow: Thrianta's en Hulstlanders op de Noordshow 7-1-2017

Op de Noordshow zijn de Thrianta's en Hulstlanders gekeurd door keurmeester Johan de Zeeuw.

Bij de Thrianta's is de jonge voedster (6HU-612) van Willem van de Ruit kampioen geworden.
Bij de Hulstlanders de jonge voedster (6MH-342) van Gert van Schoonhoven
.
Bij de jeugdshow zijn de Thrianta's gekeurd door Gerard van der Poel. De fraaiste Thrianta is de jonge voedster (6DV-431) van Britt en Demie Botter.

Proficiat met de mooie resultaten!

 

3 leden vieren het 40 jarige jubileum

Wij feliciteren de leden met hun 40 jarige jubileum bij onze club.

Wil Plasmeijer en Nico de Graaf werden in het zonnetje gezet tijdens de clubdag.
Hermien van den Tol werd later in het zonnetje gezet. Zij kon er tijdens de clubdag niet bij zijn.
Hermien mocht op 29 december alsnog de bloemen en de 2 pennen met inscriptie ontvangen.

Als club willen wij Wil Plasmijer, Nico de Graaf en Hermien van den Tol hartelijk bedanken voor hun inzet in de afgelopen 40 jaar.

 


Thrianta en Hulstlander fokkers helpen de Universiteit Wageningen

De Universiteit Wageningen (WUR) ondersteunt de overheid bij het bewaren van de genetische diversiteit van diverse soorten dieren. Het gaat daarbij vooral om zeldzame landbouwhuisdieren waarvan in de genenbank materiaal opgeslagen wordt ter ondersteuning van bedreigde rassen, m.a.w. ze hebben een hele grote spermacollectie van diverse diersoorten en -rassen. Ook van Nederlandse konijnenrassen wilden ze sperma opslaan in de genenbank. De rassen die als eerste in aanmerking kwamen voor opname in de genenbank waren de rassen Beige, Deilenaar, Eksterkonijn, Gouwenaar, Havana, Hulstlander, Sallander en Thrianta. 

Een aantal konijnenfokkers van Nederlandse rassen kregen een uitnodiging om op 30 mei 2014 te komen kijken hoe het veilig stellen en bewaren van dat genetische materiaal allemaal in z'n werk gaat. Een interessante presentatie, live uitleg en lekkere lunch maakten deel uit van deze dag op Stadsboerderij ‘Presikhaaf’ in Arnhem. Aan het einde van de dag werden door 28 verschillende fokkers 69 rammen van de genoemde 8 rassen achtergelaten om daar in de komende weken sperma van te winnen. Na het gebruik kregen de fokkers hun rammen terug.

Deze week kregen de deelnemende fokkers een mail waarin de resultaten van de winning werden gedeeld. Een inseminatieproef heeft aangetoond dat het mogelijk is om nakomelingen te verwekken van ingevroren sperma van konijnen uit de genenbankcollecties van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Het opgeslagen sperma levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het lange-termijnbehoud van de diversiteit van zeldzame konijnenrassen. Deze rassen van Nederlandse oorsprong hebben een unieke genetische en cultuurhistorische waarde.

In 2014 is sperma ingevroren van de meest zeldzame Nederlandse konijnenrassen. In 2015 is daarvan in een inseminatieproef het bevruchtend vermogen onderzocht. Daarbij bleek hoe hoger de beweeglijkheid van het sperma na ontdooien, hoe hoger het drachtigheidspercentage.
Ruim de helft van de voedsters werd drachtig van het diepvriessperma. Ter vergelijking is een deel van de voedsters geïnsemineerd met vers sperma. Zoals verwacht leverde dit een hoger drachtigheid

 

In memoriam 27-11-2016

Met droevenis delen we u mee dat op 2 november 2016 de heer A. Dijkstra (Arend) is overleden.
Arend was een gepassioneerd Hulstlanderfokker
en sinds 1994 lid van onze club.

Daarnaast was hij clubkeurmeester. Hij heeft op vele fokkersdagen en clubshows onze dieren op uiterst vaardige wijze mogen keuren. Arend heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan onze club en beide clubrassen. Daarvoor zijn we hem uiterst dankbaar.

Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

 

Wil Plasmeijer schrijft een prachtig naslagwerk ter ere van 40 jarig bestaan

Wil Plasmeijer, de man van het eerste uur en die met hart en ziel verbonden is aan onze club, schreef een prachtig naslagwerk ter ere van het 40 jarig jubileum van de Thrianta- en Hulstlander Club. Hij wordt niet voor niets ook wel 'Mister Thrianta' genoemd.

Heel veel informatie heeft hij uit de vele clubbladen, het archief en uiteraard uit eigen waarneming op beknopte wijze kunnen samen bundelen.

Berend Kleef en Gerda Nijenhuis mochten het eerste exemplaar tijdens de ledenvergadering uit handen van Wil ontvangen. Het lezen van dit naslagwerk is zeer de moeite waard en geeft een prachtig overzicht van de club door de jaren heen.

 

 

 


 

Thrianta's op de tentoonstelling van de vereniging

Onze Langoren in Wilnis in december 2014. 

Wil Plasmeijer wordt geïnterviewd. 

 
 
 
 
E-mailen
Map
Info